Kapittel 4 - Ernæring og helse – næringsstoffene omsettes i kroppen
4A – Et sunt kosthold – dekker behovet for næringsstoffer
Et sunt kosthold er variert og dekker behovet for næringsstoffer.
Karbohydrater: 55 % hvorav maksimalt 10 % sukker. 100 g karbohydrater = 17 kJ.
Fett: 30 % hvorav maksimalt 10 % mettet fett. 100 g fett = 37 kJ.
Proteiner: 15 %. 100 g protein = 17 kJ.
KostsirkelenGruppe 1: Melk og melkeprodukter (15 %)Gruppe 2: Egg, kjøtt og fisk (12 %)Gruppe 3: Poteter, grønnsaker, frukt og bær (33 %)Gruppe 4: Korn og kornprodukter (33 %)Gruppe 5: Spisefett (7 %)
KostholdsrådSpis mer fet fisk, grove kornprodukter, magre meieriprodukter, frukt og grønnsaker. Spis mindre kjøttprodukter, fete meieriprodukter, sukker- og saltholdige næringsmidler. Vær i bevegelse.
4B – Fordøyelsen – næringsstoffene tas opp
Fordøyelse er alt som skjer med maten fra vi putter den inn i munnen til næringsstoffene er tatt opp i blodet og ufordøyde rester har kommet ut som avføring og urin.
Enzymer er proteiner som får mange av de kjemiske reaksjonene i cellene til å gå fortere. De sørger for at mindre molekyler binder seg sammen og at store molekyler deles opp ved at de har en bestemt
Ingen tilbakemedlinger enda